2021 AWARDS - WINNERS ANNOUNCED!
The seamless connection between inside and outside is due to the continuity of surfaces and sliding doors that offer uninterupted access to the garden from the open kitchen and dining area on that level. Photo by Thomas Loof

Vertical Loft

Firm LocationNew York, United States
CompanySKOLNICK Architecture + Design Partnership
Lead ArchitectLee Skolnick, FAIA, Principal, Lead Designer
Design TeamPaul S. Alter, AIA, Principal; Joern Truemper, AIA, LEED AP, Project Manager; Jason Hudspeth, Project Architect; Van Chu, Architectural Designer; Serge Khoudessian, Project Architect; Erica Concolino, Architectural Designer; Sonlee Chum, Architectural Designer

This project, located in Greenwich Village NYC, called for the complete renovation of a five-story, 1830’s townhouse. The historic Federal Style façade was preserved, and behind this masonry face we created a new world centered around light, space, openness, and revelation. New apertures through floors and ceilings channel natural light from the skylight down to the lowest level. A dramatic four-story wall of glass envelops the back of the house, joining the interior to nature through views out to the rear garden. On the roof, we created a new penthouse space that also connects to a garden.