2023 AWARDS IS OPEN NOW
Exterior view at sunrise / © Rafael Gamo

Valle San Nicolás – Clubhouse

Firm LocationMéxico City, Mexico
Project locationValle de Bravo, State of Mexico, Mexico
CompanySordo Madaleno
Lead ArchitectJavier Sordo Madaleno
Design TeamArchitecture Director: Javier Sordo Madaleno de Haro, Fernando Sordo Madaleno de Haro. Project Leader: Boris Pena. Design Manager: Luis Pucheta, Santiago Letona, Alba Díaz. Design Team: Andrés Burguete, Ignacio Cabrera, José Mendoza, Luis Torres, Marco Pérez, Federico Serna. Interior Design Director: Fernanda Patiño. Interior Design Team: Delfina Espina, Regina Jarque
ClientGJA / Landscope

The Clubhouse within the residential development Valle San Nicolás was conceptualized as a boat anchored and floating on the water, to relate the mountains and a lake through architectural work. Volumetrically resolved by an 1800-sqm circular floor plan, its footprint is a third of its floor, where the water can flow freely below and the rainwater runoff can follow its natural course. The two rings serve as open corridors to move around the building and enjoy near-360-degree-views of the landscape. The interiors deploy materials that match the CLT structure and the surroundings.