2023 AWARDS IS OPEN NOW
Filtered Frame Dock by Matt Fajkus Architecture, photo by Leonid Furmansky

Filtered Frame Dock

Firm LocationAustin, United States
Project locationAustin, TX
CompanyMatt Fajkus Architecture
Lead ArchitectMatt Fajkus
Design TeamDavid Birt, Ian M. Ellis, Risigner Build, Smith Structural Engineers

This dock negotiates between land, water, and sky, framing one’s understanding of the natural environment, above, along, and in the water. The screen and roof geometry were calibrated to attain the client’s desire to have 50% sun and 50% shade throughout the year. On the equinox, light and shadow are balanced. Sensory experiences are inherent in the relationship between the dock and its natural context. The structure and screens are accentuated to provide dappled light and shade while reflecting ambient light and warm tones of the surrounding materials, water, and natural vegetation.