2023 AWARDS IS OPEN NOW

RESTAURATION OF THE CASTLE OF BAENA, CÓRDOBA (Spain)

PrizeHonorable Mention in Architectural Design /
Firm LocationGranada, Spain
CompanyEstudio Lopezosorio
Lead ArchitectJosé Manuel López Osorio
Design TeamPHOTOS: Jesus Granada (JG) Cristina García Zarza (CGZ) COWORKERS: Project design: Miguel Medrano Bernal, David Toledo Quero, Noemi Cruz Orantes, Manuel Contreras Cobos, Jesús Cillero Capel, Inmaculada Gavilán Marín, José García Soriano Structural calculation: Miguel Ángel Jiménez Dengra, technical architect Installation calculation: Luis Ollero Hinojosa, industrial engineer Planimetric drawing up Study: Francisco Urbistondo Tamayo and Pilar Segovia Historical study and Walls stratigraphy: José Manuel Torres Carbonell Ground-structural analysis: Vorsevi, S.A Archaeological intervention: Javier Ariza Rodríguez Material characterisation: Francisco Martín Peinado, geologist Restauration works: Julia Ramos (Preliminary phase), Ana Infante de la Torre (2nd phase) Baena City Council Supervision: Manuel Albendín Castro, municipal architect Technical Architects: Preliminary Phase: Francisco Urbistondo Tamayo 1st Phase: Francisco Urbistondo Tamayo, Manuel Valencia, Miguel Felipe Martín Gil 2nd Phase: Mª Carmen Sáez Serrano Construction Companies: Preliminary Phase: Bados y Navarro S.L 1st Phase: Estudio y Métodos de la Restauración S.L 2nd Phase: (UTE) Azuche 88 S.L and Construcciones y Excavaciones Fajosa S.L 2nd Phase: Wood elements: GRUPO GUBIA S.L
ClientBaena City Council

Restoration and contemporary architecture are present in the intervention carried out in the Castle of Baena, an action that considers both the conservation work on the historic structures and their ability to integrate into new architectural and urban developments that are capable of revitalizing the surrounding environment. The process of restoring the historic masonry has been carried out based on a rigorous archaeological and stratigraphic analysis that has revealed the different construction stages of the building: a structure of Islamic origin transformed into a Christian fortress in the mid fourteenth century, which was transformed into a palace in the sixteenth century, and whose courtyard was occupied by five reservoirs in the second half of the twentieth century. The architectural intervention performed is part of the recognition of the ruin and its historical design, partially restoring the skyline of the towers, of whose original form graphic and written records have been kept. The castle´s new walls are constructed using reinforced masonry made from sandstone and stainless steel ribs, which are structurally linked to reinforced concrete cores located in the towers. The recovery of volume and the creation of new interior spaces creates new possibilities for cultural and heritage purposes.