Complexe sportif Saint-Laurent

PrizeWinner in Architectural Design / Recreational Architecture
Firm LocationMontreal, Canada
CompanySaucier+Perrotte Architectes
Lead ArchitectGilles Saucier
Design TeamGilles Saucier, André Perrotte, Trevor Davies, Dominique Dumais, Yutaro Minagawa, Patrice Bégin, Lia Ruccolo, Marie-Ève Primeau, Olivier Krieger, Darryl Condon (HCMA), Michael Henderson (HCMA)
ClientVille de Montréal

The CSSL project site is situated between the
existing Émile Legault School and Raymond
Bourque Arena, both of which are horizontal
in form and neutral in character. For this
project, it thus became vital for the design
of new sports complex to create a visual and
physical link between the Marcel-Laurin Park
(to the north of the site), and the projected
green band that will run along Thimens Boulevard.

The sculptural nature of the project creates
a strong link between these two natural
elements in the urban fabric. Two angular
objects — one prismatic, white and
diaphanous, the other darker and stretched
horizontally — embrace the specific
programmatic functions of the project but
simultaneously transcend these, inviting
users and passersby from the boulevard, while
serving as a signal for the passage toward
the park beyond.

The two volumes appear to float, suspended by
the kinetic energy emanating from the heart
of the project, thereby evoking the dynamic
nature of the activities (sports, athletics,
training) taking place within. The
volumetric approach is inspired by the
tectonic forces that bend the surface layer
of the site’s landscape.