Telegraf 7

PrizeWinner in Architectural Design / Restoration & Renovation, Winner in Architectural Design / Heritage Architecture
Firm LocationAustria , Austria
CompanyBEHF Ebner Hasenauer Ferenczy ZT GmbH
Design TeamArmin Ebner Ramin Maschayechi Ingo Hartmann Ellen Gehrke Samuel Netocny
ClientJP Immobilien, Dr. Daniel Jelitzka

Telegraf 7: Conversion by BEHF Architects

After spending the last decades in a deep
sleep, a telegraph office under a
preservation order which was built in the
19th century was converted into a
contemporary office building.
Two halls with particularly high ceilings on
the main floor represent the heart of this
architectural project.
The centre of the architectural concept are
two minimalistic glass boxes that serve as
work space and seem to be detached from the
existing historical inventory, looking like
large pieces of furniture: A room-in-room
construction, which was placed into the
opulent telegraph halls featuring stuccos
restored true to original, and colourful
wall paintings. The room itself is a great
highlight.
In the glass boxes, there are office spaces
and conference rooms. On their upper
surface, you find a neutral, multi-purpose
event area which can be used as an open-plan
office, for instance. From there, bridges go
through listed walls and lead to service
rooms that are available to everyone who
works in the two main halls.
Both the design concept and the lighting
concept follow the principle of drawing
attention to the historical substance as
precisely as possible. In doing so, the
basic motif of blurring boundaries always
prevails